keskiviikko 7. elokuuta 2013

Vaellukselle valmistautuminen - Aamiaisella


Jo alakoulun ensiluokilta asti meille on opetettu, kuinka tärkeä rooli päivän energiansaannin täyttämisestä aamiaisella onkaan. Meni oppi perille eli ei, pitää korpi uppiniskaisellekin oppilaalle aiheesta kertaustunnin aivan luonnostaan. Polkuja pitkin tarpominen hartiat peruskallioon asti painava rinkka selässä nostaa nimittäin energian kulutuksen niin korkealle, että aamiaisen hinku syntyy kuin itsestään. Ja vaikkei kantamuksia juuri olisikaan saa ulkoilma ruuan maistumaan vastustamattoman hyvältä oli miten varhainen aamu tahansa.

Vatsasi voi nauttia tästä kaikesta myös erämaan
sydämessä. Kuva näyttäisi sisältävän tuotesijoittelua.
Pika-aamupala
Pulit ovat perinteisesti nauttineet aamiaisensa joko pikaisesti tai oikein ajan kanssa. Yllättävän herkullisen ja nopean aamupalan voi valmistaa sekoittamalla vain mysliä ja vettä suoraan ruokakuppiin. Emme haluaisi mainostaa, mutta toteamme kuitenkin, että nälkäinen vaeltaja itkisi onnesta, jos saisi eteensä annoksen Alpen Originalia. Halutessaan mysliannosta voi höystää vielä kuivatuilla hedelmillä ja pähkinöillä. Juuri muuta ei kone käynnistyäkseen tarvitse ja niin voi päivän kujeet aloittaa sukkelasti.

Pika-aamupalan suurimpiin hyötyihin luetaan luonnollisesti ajan säästäminen. Nopean atrian nautittuaan voi polkujen varrella sijaitsevien ”nähtävyyksien” pällistelyyn käyttää hyvällä omalla tunnolla pidemmänkin hetken. Hevosen selässä hotkitun aamupalan jäljiltä säästyneet minuutit voi käyttää myös pidemmän etapin seljättämiseen, sillä esimerkiksi 20km päivämatkaan kuluu varsin pitkä tovi olkoonkin, että reitti olisi helpohko ja sää mieluinen. Aamupalaansa ei myöskään tuhraa liiemmin aikaa silloin, kun Ukko Ylijumala päättää heittää märän rätin vasten kasvoja. Sateella pöperöt popsitaan vauhdilla ja lopun aikaa heilutellaan nyrkkiä taivaalle. Jos se siitä laantuisi.

Se verkkaisempi aamiainen
Mutta muussa tapauksessa ruuan nautiskeluun jää käytettäväksi pidempi aika. Tällöin Pulit laittavat Trangia-retkikeittimen laulamaan ja keittävät hiutaleista esimerkiksi kaurapuuroa. Myös neljänviljanpuuro, ruispuuro tai vaikka ruismarjapuuro maistuvat metsän siimeksessä. Samainen vanhempi vaeltajatar, josta jo hernekeiton yhteydessä mainittiin, paljasti meille Pihtsusjärven rannalla reseptinsä herkulliseen ruismarjapuuroon. Murustakaapa paketillinen hapankorppuja, lisätkää sekaan vain kuivattu puolukkasurvos ja sokeria maun mukaan. Avot, ja kyllä muuten maistuu!

Tosin puurot ja vellit sellaisenaan ovat vaeltajan vatsalle turhan kevyt vaihtoehto. Vaikka puuroannostaan voi ja kannattaakin höystää marja- tai hedelmäsurvoksella, kaupan valmiilla mehukeittopusseilla, sokerilla, suolalla tai vaikka voisilmällä tarvitaan muutakin. Rinkastaan Pulit ovatkin kaivaneet joko näkkileipää, hapankorppuja tai ruispaloja pahimpien hiilarivajareiden syntymisen estämiseksi. Sellaisenaan kuivat leipäviipaleet imaisevat viimeisetkin jäljellä olevat nesteet kehosta, joten leivän päälle ylähuulta pehmustamaan on laitettu joko meetvurstia, salamia tai viipale juustoa.

Kuivaukseen kelpaamattomista aamiaistarpeista
Kuivaamatonta lihaa, juustoa ja voita mukaan ottaessa herää kysymys, kuinka kauan ne säilyvät syömäkelpoisina. Mitä suolaisempaa ja rasvaisempaa liha on, sitä parempi on sen säilyvyys ja sen paremmalta se maistuu hikoilun ja rasituksen keskellä. Juustoissa suolan määrä kohentaa säilyvyyttä, mutta rasvaisuuden korkean määrän suorasta vaikutuksesta säilyvyyteen ei Puli päätään pantiksi laita. Suosimme erämaassa Emmentalia, mielellään sitä mustaleimaa. Liha- ja leikkeletuotteista ainakin salamitanko ja venäläinen meetvursti ovat pitkilläkin vaelluksilla todistaneet, etteivät ne vähästä hätkähdä. Voitakin on pakattu mukaan letunpaistoa, kalaonnea ja aamupuuroa silmällä pitäen. Voi säilyy Lapin kesässä yllättävän hyvin ja tuo esimerkiksi paistamiseen kaunista väriä ja hyvää makua.

Ja jos joukkiolla ei ole kiire laittamaan tossua toisen eteen, voi päivän tärkeimmän aterian päätteeksi keittää vaikka teet tai kahvit. Tosin ne mieleenpainuvat kahvituokiot syntyvät usein matkan varrella: keskellä karuinta erämaata tai sitten jollain pienellä sympaattisella nuotiopaikalla, rauhassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti